fbpx

Trumpet Festival Venlo 2019

Op zaterdag 22 juni organiseert het Kunstencentrum Venlo in samenwerking met het Conservatorium Maastricht, Poppodium Grenswerk en Van Laar Trumpets & Flugelhorns het TRUMPET FESTIVAL VENLO. Onze speciale gast is niemand minder dan de legendarische Nederlandse jazztrompettist Ack van Rooyen. Tijdens dit uniek festival in Limburg geeft Ack een masterclass en een concert met de Big Band van het Conservatorium Maastricht onder leiding van Carlo Nardozza. Ook worden er workshops gegeven door vakdocenten van diverse conservatoria, waaronder Angelo Verploegen van ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Door Jacq Sanders

Op 8 december 2018 ontmoette ik Ack van Rooyen in Den Haag. Gewoon om samen met hem gezellig een kop koffie te gaan drinken. Als trompettist van Het Gelders Orkest wist ik dat Ack na zijn studie aan het Conservatorium in Den Haag onmiddellijk een baan kreeg bij de Arnhemse Orkest Vereeniging. Later Het Gelders Orkest. Hij was toen 19 jaar oud. Daar begon zijn carrière. Maar niet klassiek. Er zaten te weinig leuke meisjes in het klassieke orkest. De jazz scene was veel spannender voor hem.

Ik kreeg van Ack een kopie van zijn arbeidscontract. Het meest onvoorstelbare ging door mijn hoofd. 70 jaar geleden was deze man mijn voorganger in Het Gelders Orkest en hij speelt nog steeds op topniveau. Een legende die over de hele wereld heeft gereisd en met de allergrootste jazz musici heeft samengewerkt. Toen we wilden vertrekken kwamen we per toeval zijn vrouw Barbara tegen. Ook een ongelooflijk bijzonder mens. Ze bood mij een kop koffie aan en we hebben toen samen nog even doorgekletst. Helaas is Barbara op 19 maart op 85 jarige leeftijd overleden.

Ik ben ontzettend blij dat Ack op mijn verzoek 22 juni naar Venlo komt en verheug me op zijn performance samen met de Bigband van het Maastrichts conservatorium onder leiding van Carlo Nardozza.

Ack van Rooyen is geboren in 1930. In 1946 hoorde hij voor het eerst Bebop en moderne jazzvormen tijdens een reis door Nederlands Indië met zijn broer Jerry. Eenmaal terug in Nederland was hij klaargestoomd voor het Conservatorium Den Haag waarna hij binnen drie jaar met lof zijn diploma haalt. Zijn beroepscarrière begon in 1949 bij het Arnhems Symfonie Orkest. Vanaf 1952 was hij actief  als studiomusicus bij Radio Hilversum en in verschillende jazzensembles in het binnen- en buitenland. 

Ack heeft gespeeld bij o.a. het Aimé Barelli Orchestra in Parijs, Peter Herzbolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Big Band, Süd Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Big Band.

In zijn indrukwekkende staat van dienst als trompettist en flügelhornist heeft hij gespeeld met talloze grootheden uit de jazzwereld waaronder Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke en Nils Henning Orsted Petersen.

Ack van Rooyen is in 2006 tot ‘Ritter der Ronnenburg’ geslagen en ontving in 2007 de Singer Laren Jazz Award. In 2017 werd hij vereerd met de Blijvend Applaus Prijs. 

Trumpet Festival Venlo
van Laar Trumpets_Logo_dark
Trumpet Festival Venlo

Spread the word