fbpx

Ack van Rooyen

Ack van Rooyen is geboren in 1930. In 1946 hoorde hij voor het eerst Bebop en moderne jazzvormen tijdens een reis door Nederlands Indië met zijn broer Jerry. Eenmaal terug in Nederland was hij klaargestoomd voor het Conservatorium Den Haag waarna hij binnen drie jaar met lof zijn diploma haalt. Zijn beroepscarrière begon in 1949 bij het Arnhems Symfonie Orkest. Vanaf 1952 was hij actief  als studiomusicus bij Radio Hilversum en in verschillende jazzensembles in het binnen- en buitenland. 

Ack heeft gespeeld bij o.a. het Aimé Barelli Orchestra in Parijs, Peter Herzbolzheimer Big Band, WDR Big Band, Dutch Jazz Orchestra, Metropole Orchestra, SFB Big Band, Süd Deutscher Rundfunk Orchestra, Clark Terry Orchestra, Gil Evans Orchestra en de Clarke-Boland Big Band.

In zijn indrukwekkende staat van dienst als trompettist en flügelhornist heeft hij gespeeld met talloze grootheden uit de jazzwereld waaronder Miles Davis, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Steve Gadd, Gil Evans, Kenny Clarke en Nils Henning Orsted Petersen.

Ack van Rooyen is in 2006 tot ‘Ritter der Ronnenburg’ geslagen en ontving in 2007 de Singer Laren Jazz Award. In 2017 werd hij vereerd met de Blijvend Applaus Prijs. 

Trumpet Festival Venlo Ack van Rooyen
Krajazz [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]
Shopping Basket